Looking back - Unit 7
Hướng dẫn giải Bài 1 (Trang 16 SGK Tiếng Anh 9 Mới, Tập 2)
<p><strong>B&agrave;i 1</strong></p> <div> <p class="Bodytext80"><strong>Vocabulary&nbsp;</strong></p> <p class="Bodytext80"><strong>1.&nbsp;</strong><strong>Match the words in A with their description or definition in B.&nbsp;</strong></p> <p class="Bodytext80"><em>(Nối từ ở cột A với định nghĩa hoặc m&ocirc; tả ở cột B.)</em></p> <table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tbody> <tr> <td valign="top" width="90"> <p>1. garnish</p> <p>2. versatile</p> <p>3. pur&eacute;e</p> <p>4. dip</p> <p>5. sprinkle</p> <p>6. marinate</p> <p>7. whisk</p> <p>8. peel</p> </td> <td valign="top" width="630"> <p>A. drop a few pieces or drops of something over a surface</p> <p>B. put something quickly into a sauce and take it out again</p> <p>C. pour a mixture, usually containing oil, wine or vinegar and herbs and spices, over meat or fish before it is cooked to add flavour or make it tender</p> <p>D. decorate a dish of food with a small amount of another food</p> <p>E. having many different uses</p> <p>F. remove the outer layer of food</p> <p>G. make fruit or vegetables into a thick, smooth sauce, usually in a blender</p> <p>H. beat eggs, cream, etc., to add air and make the food light</p> </td> </tr> </tbody> </table> <p class="Bodytext80"><em>&nbsp;</em></p> <p><em><span style="text-decoration: underline;"><strong>Hướng dẫn giải</strong></span></em></p> <table style="border-collapse: collapse; width: 100%;" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tbody> <tr> <td valign="top"> <p>1-d</p> </td> <td valign="top"> <p>2-e</p> </td> <td valign="top"> <p>3-g</p> </td> <td valign="top"> <p>4-b</p> </td> </tr> <tr> <td valign="top"> <p>5-a</p> </td> <td valign="top"> <p>6-c</p> </td> <td valign="top"> <p>7-h</p> </td> <td valign="top"> <p>8-f</p> </td> </tr> </tbody> </table> <p><strong>1. garnish</strong>&nbsp;- decorate a dish of food with a small amount of another food</p> <p><em>(b&agrave;y biện m&oacute;n ăn - trang tr&iacute; 1 đĩa thức ăn với 1 lượng nhỏ thức ăn kh&aacute;c)</em></p> <p><strong>2. versatile</strong>&nbsp;&ndash; having many different uses</p> <p><em>(đa năng - c&oacute; nhiều c&ocirc;ng dụng kh&aacute;c nhau)</em></p> <p><strong>3. pur&eacute;e</strong>&nbsp;&ndash; make fruit or vegetables into a thick, smooth sauce, usually in a blender</p> <p><em>(nghiền - l&agrave;m cho rau củ, tr&aacute;i c&acirc;y th&agrave;nh nước sệt, mịn thường l&agrave; bằng m&aacute;y xay)</em></p> <p><strong>4. dip</strong>&nbsp;- put something quickly into a sauce and take it out again</p> <p><em>(nh&uacute;ng - đặt thứ g&igrave; đ&oacute; nhanh v&agrave;o nước chấm v&agrave; lại nhấc ra)</em></p> <p><strong>5. sprinkle</strong>&nbsp;&ndash; drop a few pieces of something over a surface.</p> <p><em>(rắc - để rơi xuống 1 v&agrave;i mẩu hoặc để rơi c&aacute;i g&igrave; đ&oacute; l&ecirc;n 1 bề mặt)</em></p> <p><strong>6. marinate</strong>&nbsp;&ndash; pour a mixture, usually containing oil, wine or vinegar and herbs and spices, over meat or fish before it is cooked to add flavor or make it tender.</p> <p><em>(ướp - đổ 1 hỗn hợp, thường c&oacute; chứa dầu, rượu hoặc giấm v&agrave; thảo mộc v&agrave; gia vị l&ecirc;n thịt hoặc c&aacute; trước khi n&oacute; được nấu để tăng hương vị hoặc</em>&nbsp;<em>l&agrave;m n&oacute; săn hơn)</em></p> <p><strong>7. whisk</strong>&nbsp;&ndash; beat eggs, cream, etc., to add air and make the food light</p> <p><em>(đ&aacute;nh (trứng) - đ&aacute;nh trứng, kem... để th&ecirc;m kh&ocirc;ng kh&iacute; v&agrave; l&agrave;m thức ăn nhẹ hơn)</em></p> <p><strong>8. peel</strong>&nbsp;&ndash; remove the outer layer of food</p> <p><em>(gọt - loại bỏ lớp vỏ ngo&agrave;i của thực phẩm)</em></p> </div>
Xem lời giải bài tập khác cùng bài