Hướng dẫn giải Bài 1 (Trang 16 SGK Tiếng Anh 9 Mới, Tập 2)
<p><strong>Bài 1</strong></p>
<div>
<p class="Bodytext80"><strong>Vocabulary </strong></p>
<p class="Bodytext80"><strong>1. </strong><strong>Match the words in A with their description or definition in B. </strong></p>
<p class="Bodytext80"><em>(Nối từ ở cột A với định nghĩa hoặc mô tả ở cột B.)</em></p>
<table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" width="90">
<p>1. garnish</p>
<p>2. versatile</p>
<p>3. purée</p>
<p>4. dip</p>
<p>5. sprinkle</p>
<p>6. marinate</p>
<p>7. whisk</p>
<p>8. peel</p>
</td>
<td valign="top" width="630">
<p>A. drop a few pieces or drops of something over a surface</p>
<p>B. put something quickly into a sauce and take it out again</p>
<p>C. pour a mixture, usually containing oil, wine or vinegar and herbs and spices, over meat or fish before it is cooked to add flavour or make it tender</p>
<p>D. decorate a dish of food with a small amount of another food</p>
<p>E. having many different uses</p>
<p>F. remove the outer layer of food</p>
<p>G. make fruit or vegetables into a thick, smooth sauce, usually in a blender</p>
<p>H. beat eggs, cream, etc., to add air and make the food light</p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p class="Bodytext80"><em> </em></p>
<p><em><span style="text-decoration: underline;"><strong>Hướng dẫn giải</strong></span></em></p>
<table style="border-collapse: collapse; width: 100%;" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top">
<p>1-d</p>
</td>
<td valign="top">
<p>2-e</p>
</td>
<td valign="top">
<p>3-g</p>
</td>
<td valign="top">
<p>4-b</p>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top">
<p>5-a</p>
</td>
<td valign="top">
<p>6-c</p>
</td>
<td valign="top">
<p>7-h</p>
</td>
<td valign="top">
<p>8-f</p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><strong>1. garnish</strong> - decorate a dish of food with a small amount of another food</p>
<p><em>(bày biện món ăn - trang trí 1 đĩa thức ăn với 1 lượng nhỏ thức ăn khác)</em></p>
<p><strong>2. versatile</strong> – having many different uses</p>
<p><em>(đa năng - có nhiều công dụng khác nhau)</em></p>
<p><strong>3. purée</strong> – make fruit or vegetables into a thick, smooth sauce, usually in a blender</p>
<p><em>(nghiền - làm cho rau củ, trái cây thành nước sệt, mịn thường là bằng máy xay)</em></p>
<p><strong>4. dip</strong> - put something quickly into a sauce and take it out again</p>
<p><em>(nhúng - đặt thứ gì đó nhanh vào nước chấm và lại nhấc ra)</em></p>
<p><strong>5. sprinkle</strong> – drop a few pieces of something over a surface.</p>
<p><em>(rắc - để rơi xuống 1 vài mẩu hoặc để rơi cái gì đó lên 1 bề mặt)</em></p>
<p><strong>6. marinate</strong> – pour a mixture, usually containing oil, wine or vinegar and herbs and spices, over meat or fish before it is cooked to add flavor or make it tender.</p>
<p><em>(ướp - đổ 1 hỗn hợp, thường có chứa dầu, rượu hoặc giấm và thảo mộc và gia vị lên thịt hoặc cá trước khi nó được nấu để tăng hương vị hoặc</em> <em>làm nó săn hơn)</em></p>
<p><strong>7. whisk</strong> – beat eggs, cream, etc., to add air and make the food light</p>
<p><em>(đánh (trứng) - đánh trứng, kem... để thêm không khí và làm thức ăn nhẹ hơn)</em></p>
<p><strong>8. peel</strong> – remove the outer layer of food</p>
<p><em>(gọt - loại bỏ lớp vỏ ngoài của thực phẩm)</em></p>
</div>
Xem lời giải bài tập khác cùng bài